Saturday, February 15, 2014

SUKIPT 2014: TAHNIAH KEPADA PASUKAN UNIVERSITI MALAYA!

Simultaneous game selepas selesai pertandingan. Antaranya melibatkan WFM Alia Anin Azwa, Nur Nabila Azman Hisham dan Ahmad Fadzil Nayan

Keputusan pertandingan catur SUKIPT 2014 sudah pun diketahui. Tahniah diucapkan kepada pasukan Universiti Malaya kerana buat pertama kali menyapu bersih semua pingat emas yang dipertandingkan. Berikut ialah kedudukan pingat acara individu dan berpasukan lelaki dan perempuan selepas pertarungan 11 pusingan:

Individu Lelaki
Lelaki
Emas: Muhd Syazwan Zulkifli (Universiti Malaya) (9 mata)
Perak: Ahmad Fadzil Nayan (Universiti Islam Antarabangsa) (9 mata)
Gangsa: Muhd Nabil Azman Hisham (Kolej Multimedia KL) (8.5 mata)

Saturday, February 8, 2014

SUKIPT HARI KEEMPAT: FADZIL NAYAN STRIKES BACK!

Arbiter & AJK Pelaksana Kejohanan Catur SUKIPT 2014

Kejohanan Catur SUKIPT 2014 sudah semakin hampir ke penghujungnya. Namun, meskipun sudah bermain 10 pusingan, kategori lelaki belum masih belum jelas kelihatan pendahulunya. Masih terdapat 3 pemain yang terikat dengan 8 mata iaitu Ahmad Fadzil Nayan (UIA), Muhd Syazwan (UM) dan Muhd Ali (UiTM). Ahmad Fadzil yang turun selaku juara bertahan SUKIPT 2012, hampir-hampir kehilangan pingat emas selepas seri pada pusingan ke 4 & 5 dan ditewaskan pada pusingan ke-6, namun kembali bangkit untuk menang 4 pusingan berturut-turut untuk kembali ke meja satu pada pusingan ke-11. Sementara bagi kategori wanita, WFM Alia (UM) masih kekal sebagai pendahulu kejohanan dengan 9 mata dan diekori rapat oleh Kwan Tszee Yeung (UPSI) dan Ong Choon Yong (USM) dengan 8 mata.

Bagi kategori berpasukan, kategori wanita menyaksikan UM masih mendahului dengan catatan 28 mata, diikuti oleh UPSI (25 mata) dan UPM serta USM (24 mata). Kategori lelaki pula didahului dengan 3 pasukan yang berkongsi 27 mata iaitu UM, Sunway University dan UiTM. Esok ialah penentuan terakhir yang akan menentukan johan berpasukan dan individu.

Posisi berikut diambil pada pusingan kesepuluh yang berlangsung petang tadi:
Muhammad Ali Chor (UiTM) vs Muhd Nabil Azman Hisham (MMC), Pusingan 10, SUKIPT 2014. 

Hitam baru sahaja menggerakkan 21...b6. Jelas kelihatan King hitam berada dalam keadaan yang tidak selamat. Rook hitam terperangkap di petak h8 untuk melindungi pawn h7 sementara Bishop c6 disekat pergerakannya oleh pawn d5 dan ia tidak dilindungi. Bagi putih, kesemua pieces sudah bersedia untuk melancarkan serangan berhabis-habisan ke kubu lawan. Apakah gerakan yang sepatutnya dimainkan oleh putih?

SUKIPT HARI KETIGA: LUKA YANG BELUM SEMBUH

Pusingan ketujuh kategori wanita. Lee Lee Yin (USM) menentang WFM Alia (UM). Putih gagal meruntuhkan French Defense yang dimainkan oleh hitam sehingga Knight hitam mampu menyerang bermula dari petak f6-e4-g5-f3 dan seterusnya menjerat King putih.

Sudah 3 hari kejohanan berlangsung. Sebanyak 8 pusingan telah dijalankan. Bagi kategori lelaki, masih belum jelas siapakah yang menjadi pendahulu kejohanan. 4 pemain memiliki mata tertinggi iaitu sebanyak 6.5 mata. Mereka ialah Muhd Syazwan Zulkifli (UM), Looi Xin Hao (USM), Chek Kin Keuw (UPM) dan Muhd Nabil Azman Hisham (MMC). Bagi kategori wanita, WFM Alia Anin Azwa (UM) masih mendahului dengan mendapat 7.5 mata selepas dipaksa untuk seri dalam pusingan kelapan diikuti dengan Kwan Tszee Yeung (UPSI) dengan 6.5 mata.

Untuk acara berpasukan, selepas tamat pusingan 7, kategori lelaki didahului oleh UM dengan 21 mata, Sunway Universiti 20 mata dan UPM 19 mata. Bagi kategori wanita, pasukan UM juga mendahului dengan 19 mata, sementara UPM dan UPSI berkongsi 18 mata. Esok sudah pasti menjanjikan 2 pusingan pertarungan yang lebih sengit bagi menentukan juara acara berpasukan.

Berikut ialah perlawanan yang membabitkan acara pusingan 7 dan 8:

WFM Alia Anin Azwa (UM) vs Nurwahida Atira (UIAM), pusingan 8, SUKIPT 2014. Selepas 34.Rd3-d2  

Dalam kedudukan yang masih dipenuhi pawn di atas, pemain putih tidak mempunyai ruang pergerakan yang banyak akibat kesilapan dalam fasa opening yang membenarkan hitam mendapat passed pawn di petak d4. Pawn tersebut benar-benar memberi masalah kepada posisi putih. Kedua-dua bishop putih bagaikan tidak berfungsi, bahkan Bishop di petak e1 langsung tidak mempunyai petak yang strategik untuk diduduki. Rook putih juga tidak terkoordinasi dengan baik. King putih turut menghadapi masalah mencari petak yang selamat. Dalam kedudukan yang tertutup ini, adalah lebih baik memiliki Knight daripada memiliki Bishop yang bermasalah untuk bergerak akibat ruang yang ditutup oleh pawn sendiri. Bagaimanakah hitam memanfaatkan kelebihan pergerakan ruang yang dimilikinya?

Thursday, February 6, 2014

SUKIPT HARI KEDUA: LUKA YANG MASIH BERDARAH...

Papan 1 dan 2 pada pusingan keempat.

Banyak pertarungan sengit yang berlaku pada hari kedua pertandingan. Ibarat kata-kata, tiada pahlawan yang tidak terluka, tiada senjata yang tidak terhunus, tiada darah yang tidak menitis. 

Sebanyak 3 pusingan telah berjaya dijalankan iaitu pusingan 4, 5 dan 6. Setelah tamat pusingan keenam, bagi kategori lelaki, seramai 7 orang pemain telah berkongsi mata tertinggi iaitu sebanyak 5 mata. Mereka ialah Muhd Syazwan (UM), Looi Xin Hou (USM), Muhd Nabil (MMC), Chek Kin Keuw (UPM), Mohd Hazzafri (UiTM), Low Jun Keat (Sunway) dan See Kai Long (UTAR). Bagi kategori wanita pula, WFM Alia Anin Azwa (UM) masih unggul dengan 100% kemenangan dengan mengumpul 6 mata. Beliau diekori rapat oleh Kwan Tszee Yeung (UPSI), Goh Xin Yen (Sunway) dan Lee Lee Yin (USM). 

Dalam kategori lelaki, pilihan utama kejohanan dan merupakan juara SUKIPT 2012, Ahmad Fadzil Nayan telah diikat seri sebanyak 2 kali dan kemudiannya tewas kepada Hazzafri (UiTM) pada pusingan keenam. Looi Xin Hou, pilihan kedua kejohanan pula terselamat dari ambang kekalahan pada pusingan keempat dan seterusnya diikat dengan keputusan seri pada pusingan kelima dan keenam. Setakat ini, kategori lelaki masih belum dapat diramalkan dengan jelas bayangan juara kerana bilangan pemain dengan mata tertinggi yang masih ramai. Segalanya mungkin terjadi dalam baki 6 perlawanan seterusnya.

Berbeza bagi kategori wanita, WFM Alia Anin (UM) tidak menghadapi masalah besar untuk menewaskan 3 pencabarnya pada hari ini iaitu Kwan Tszee Yeung (UPSI), Nur Hafizaliyana (UPSI) dan Ong Choon Yong (USM). WFM Alia sudah mendahului dengan 1 jurang mata dengan pencabar terdekatnya. 

Berikut ialah permainan yang telah berlangsung pada hari ini:

Looi Xin How (USM) vs Low Jun Jian (Sunway), SUKIPT 2014 Pusingan 4. Selepas putih bermain 56.Kd1-c1.
Dalam posisi di atas, ternyata hitam sedang menguasai tempo permainan. Dalam keadaan masa yang semakin suntuk, apakah gerakan yang sepatutnya dimainkan oleh pemain hitam?

Wednesday, February 5, 2014

KEJOHANAN CATUR SUKAN IPT 2014: HARI PERTAMA...

Apabila 2 jurulatih bertemu: Ezmi vs Azmi... (Source: Facebook Haslindah Ruslan)

Ini merupakan kali kedua Sukan IPT diadakan semenjak kali pertama diadakan pada tahun 2012. Bagi acara catur, ia masih lagi mengekalkan tempat pertandingan di Dewan Politeknik Shah Alam sama seperti edisi yang lalu. Pada tahun ini, pertandingan catur akan dijalankan sebanyak 11 pusingan, iaitu 3 pusingan pada hari Rabu dan Khamis, 2 pusingan pada hari Jumaat dan Sabtu, serta 1 pusingan terakhir yang akan diadakan pada hari Ahad pagi dan diikuti dengan majlis penyampaian hadiah.

Selepas tamat 3 pusingan pada hari ini, bagi kategori lelaki, hanya 8 pemain masih mengekalkan 3 mata penuh iaitu Ahmad Fadzil Nayan (UIA), Low Jun Jian (Sunway University), Looi Xin Hou (USM), Mohd Nabil Azman Hisham (MMCKL), Muhd Syazwan (UM), Ramone Mikgail Kok (UTP), Suniil Kalivanan (UTP) dan Muhd Khairilhelmi (UTM). Sementara bagi kategori wanita pula, 3 mata penuh menjadi milik 5 pemain iaitu WFM Alia Anin Azwa (UM), Kwan Tszee Yeung (UPSI), Nur Hafizaliyana (UPSI), Siti Noraihan (UIAM) dan Ong Choon Yong (USM). Esok sudah pasti menjanjikan debaran yang lebih kuat apabila kesemua pemain-pemain ini akan bertemu sesama sendiri.


Berikut ialah kedudukan dari satu permainan dari meja pertama. Putih baru sahaja bermain 31.Nc2-b4.

Ahmad Fadzil Nayan (UIA) vs See Kai Loong (UTAR), Pusingan 3, SUKIPT 2014.

Dalam kedudukan di atas, putih berada dalam kedudukan yang kurang selesa. Rook hitam menguasai d file, sementara Queen hitam sedang mengasak King putih yang kelihatan kelemasan tanpa mempunyai banyak ruang untuk melarikan diri. Rook putih kelihatan agak pasif berada di a-file, sementara kedua-dua Knight putih tidak terkoordinasi dengan baik antara satu sama lain. Tambahan pula, hitam memiliki 20 minit masa berbanding putih yang hanya memiliki sekitar 1 minit sahaja. Secara jelas, hitam sedang menguasai permainan dan berpeluang untuk melakukan serangan check mate. Bagaimanakah hitam sepatutnya bermain dalam posisi ini?