Sunday, May 20, 2018

Tahniah GM Ju Wenjun: Juara Dunia Wanita!!

GM Ju Wenjun. Source: http://china2018.fide.com/
Tahniah kepada GM Ju Wenjun yang berjaya menewaskan GM Tan Zhongyi dan dinobatkan sebagai Juara Dunia bagi kategori Wanita. Permainan yang berlangsung dari 2 hingga 19 Mei 2018 di 2 bandar iaitu Shanghai dan Chongqing telah dijalankan sebanyak 10 permainan. Ju Wenjun telah berjaya mendahului seawal pusingan kedua lagi. Beliau berjaya mendapat 5.5 mata berbanding Tan Zhongyi yang hanya mendapat 4.5 mata daripada 10 permainan.

GM Ju Wenjun sememangnya memiliki kelebihan kerana dari segi ranking pemain wanita, beliau menduduki tempat kedua di belakang GM Hou Yifan berbanding GM Tan Zhongyi yang berada di ranking yang kesepuluh.

Berikut ialah permainan pusingan keempat apabila Tan Zhongyi yang bermain putih berjaya menewaskan Ju Wenjun untuk merapatkan kedudukan.

Tan Zhongyi-Ju Wenjun. Selepas 33...Qe7-b4
Bagaimanakah Tan Zhongyi memenangi permainan ini?


Sunday, April 22, 2018

GM Aronian vs GM Anand, Wijk aan Zee 2013

Aronian vs Anand, selepas 15.e3xd4
Dalam kedudukan di atas, putih baru sahaja bermain 15.e3xd4. 

Knight putih di petak h7 sedang mengancam Rook di petak f8. Bagaimanakah hitam meneruskan permainan?

Wednesday, April 11, 2018

GM Wang Hao vs GM Anish Giri, Beijing GP 2013

Selepas 7.Bc4xf7+!
Dalam keadaan pieces hitam yang masih belum aktif dan King hitam yang belum castling, GM Wang Hao telah bermain 7.Bc4xf7+. 

Mampukah GM Wang Hao memenangi perlawanan ini?


Saturday, April 7, 2018

Kasparov-Timman, Linares 1993

Putih akan bergerak. Mampukah putih memenangi pertarungan ini?

Kasparov-Timman, 1992.


Sunday, April 1, 2018

Tie-Break: Buchholz Cut 1

GM Caruana berjaya memenangi Candidates Tournament 2018 tanpa perlu bergantung kepada tie-break. Source: https://en.chessbase.com/post/candidates-2018-berlin-round-14

Tie-break ialah sistem pemutus seri yang digunakan untuk menentukan pemenang apabila pemain-pemain terikat dengan mata yang sama selepas tamat pertandingan. Terdapat banyak jenis tie-break yang boleh digunakan dalam sesebuah pertandingan. Namun begitu, FIDE telah meletakkan beberapa panduan untuk menggunakan tie-break dalam "FIDE Handbook C. General Rules and Recommendations for Tournaments".

Untuk kejohanan yang melibatkan pemain individu yang menggunakan Sistem Swiss, antara tie-break yang biasa digunakan ialah Buchholz, Buchholz cut 1 dan Sonneborn-Berger. Dalam FIDE Handbook, susunan yang biasa digunakan untuk ketiga-tiga tie-break di atas ialah:
1) Buchholz cut 1
2) Buchholz
3) Sonneborn-Berger

Apakah perbezaan antara 3 tie-break di atas?

Sunday, March 25, 2018

Resign dan Un-resign?

Chess is so cruel... GM Kramnik ketika tewas kepada GM Caruana, Candidates Tournament, Berlin 2018 (Gambar: https://twitter.com/Chess__News)

Pemain yang telah menyerah kalah (resign) dianggap sebagai kalah berdasarkan FIDE Laws of Chess: 

5.1.2 The game is won by the player whose opponent declares he resigns. This immediately ends the game.

Oleh itu, berdasarkan artikel 5.1.2, mana-mana pemain yang telah menyerah kalah akan terus dianggap sebagai kalah. Menyerah kalah (resign) boleh dilakukan dengan banyak cara, sama ada dengan cara menghentikan jam, mengumumkan menyerah kalah secara lisan, menjatuhkan Kingnya sendiri, bersalaman dengan lawannya, menandatangani scoresheet atau lain-lain cara yang menunjukkan bahawa dia telah pun menyerah kalah. Meskipun demikian, cara-cara di atas hendaklah dinyatakan dengan jelas secara bertulis dengan memintanya untuk menandatangani scoresheet dan mencatatkan keputusan permainan sebagai kalah.

Dalam sebuah pertandingan amatur menggunakan kawalan masa standard yang berlangsung di Kitchener, Canada pada tahun 2016, kedudukan berikut telah dicapai pada pusingan ketiga, meja kedua (FIDE Arbiters' Magazine, February 2018):

Selepas 26.Bxb4+
Putih sedang melakukan check dengan gerakan ke-26.Bxb4+. 

Hitam membalas dengan bermain 26...Rxe4 dan menekan jamnya. Putih memanggil arbiter untuk melakukan tuntutan illegal move. Ia jelas merupakan kesalahan illegal move kali pertama dan putih akan mendapat 2 minit tambahan masa. Pada masa ini, arbiter masih lagi belum sampai ke meja tersebut. 

Hitam yang sudah kecewa kerana melakukan illegal move kali pertama, terus mengumumkan "I resign" yang bermaksud "saya menyerah kalah". Pemain dan arbiter yang tiba di meja tersebut mendengar pengumuman tersebut. 

Selepas hitam mengumumkan "I resign", pemain di meja 1 terus mengatakan bahawa sepatutnya hitam hanya perlu bermain "Rook capture bishop". Sebaik mendengar perkataan tersebut, pemain yang menyebut "I resign" terus mengumumkan "then I un-resign".

Adakah pemain dibenarkan untuk "un-resign"?

Saturday, March 3, 2018

FIDE Laws of Chess: Updated version 1 January 2018

Selamat Tahun Baru Cina!! KLK Muhibah Open House, Ipoh 2018. Dari kiri: Madam Yap Miow Kien, penulis, IA Abdul Hamid Majid, NM Chan Swee Loon dan Dr Yee Meng Kheong.


Dalam FIDE Laws of Chess yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2018, terdapat beberapa perubahan kecil yang telah berlaku. Kebanyakannya hanyalah melibatkan penyusunan semula beberapa bahagian undang-undang yang kelihatan berulang. Antaranya ialah seperti berikut:

1) Artikel yang menyentuh undang-undang berkaitan "illegal move" telah diletakkan kesemuanya di bawah artikel 7.5. Ia dilakukan untuk memudahkan arbiter merujuk keseluruhan bentuk-bentuk kesalahan yang diletakkan di bawah "illegal move". Artikel 7.5.1 ialah tindakan yang perlu dilakukan selepas pemain melakukan gerakan "illegal move" dan kemudian menekan jamnya. Artikel 7.5.2 ialah berkaitan "illegal move" yang berlaku ketika pawn tiba di rank yang terakhir. Artikel 7.5.3 ialah berkaitan pemain yang menekan jam tanpa menggerakkan piece. Ia dianggap sebagai kesalahan "illegal move". Artikel 7.5.4 pula menerangkan tentang kesalahan menggerakkan pieces dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Artikel 7.5.5 ialah berkaitan hukuman terhadap pemain yang melakukan gerakan "illegal move". 

Dalam undang-undang versi lama, pemain yang menggerakkan pieces dengan kedua-dua belah tangan dan menekan jam tanpa menggerakkan pieces telah diletakkan dalam artikel yang berasingan (Artikel 7.7 dan 7.8). FIDe Laws yang terkini telah memasukkan artikel 7.7 dan 7.8 di bawah artikel 7.5.