Sunday, February 24, 2013

Recording the Moves...

NAG2013: Merekodkan pergerakan adalah diwajibkan...

Mencatat pergerakan catur adalah antara perkara yang diberi perhatian dalam Laws of Chess. Hanya pertandingan catur yang menggunakan kawalan masa standard sahaja (60 minit ke atas) dikehendaki membuat catatan pergerakan. Isu yang ingin saya bangkitkan ialah:

"Adakah pemain yang sedang dalam giliran untuk bergerak, dibenarkan menulis pergerakan yang akan dilakukan terlebih dahulu dan diikuti dengan menggerakkannya di atas papan catur?"

Dengan kata lain, pemain A akan melakukan langkah:
1) mencatat pergerakan yang akan dibuat
2) melaksanakan pergerakan tersebut di atas papan catur
3) menekan jam untuk menyempurnakan pergerakan

Sunday, February 3, 2013

Sharing Session with IMs...

IM Mas Hafizul di Kejohanan Catur National Age-Group 2013

Semasa berlangsungnya National Age-Group Chess Championship 2013, satu sesi perkongsian bersama 2 IM dari Malaysia telah diadakan pada hari kedua kejohanan bertempat di Seminar Room 2, Undercroft, Chancellor Complex UTP. Sesi yang sepatutnya berlangsung selama 1 jam berlarutan sehingga hampir 2 jam. 

NAG 2013: Arbiter & Kursus Arbiter...

National Age-Group Chess Championship 2013 sedang berlangsung di Universiti Teknologi PETRONAS bermula dari 1 hingga 3 Februari 2013. Sebanyak 12 kategori dipertandingkan dengan jumlah pemain hampir 300 orang. Terdapat beberapa pembaharuan bagi kejohanan kali ini. Antaranya, dalam masa yang sama, MCF turut mengadakan National Arbiter's Seminar yang bertempat di Seminar Room 2, Chancellor Hall UTP. Peter Long dan K.K. Chan telah mengendalikan seminar ini yang turut dihadiri oleh peserta-peserta dari negeri Sarawak. Berikut ialah gambar-gambar yang berkaitan dengan Arbiter dan Kursus Arbiter...

Barisan Arbiter. Duduk dari kiri: Rizal Ahmad Kamal dan Hairul Abdul Hamid. Berdiri: Abd ur-Rahman, Gregory Lau, FA Mok Tze Meng (ketua), Marcus Yeoh, Nik Farouqi, Eddy Foong, Eddy Kwan, Steven Cheong dan Tan Kok Liang.