Friday, September 28, 2012

2 Pawns Up, tetapi...

DYTM Raja Nazrin Shah International Open Chess Championship 2012 baru sahaja melabuhkan tirainya pada Ahad yang lalu. Kemenangan menjadi milik GM Sergei Tiviakov dengan mengumpul 7 mata dari 9 pusingan.

Saya turut berpeluang melawat kejohanan tersebut yang diadakan di Hotel Olimpik, bertemu beberapa sahabat lama, termasuk mencari kesempatan melawat 2 orang pemain catur dari Universiti Teknologi PETRONAS yang turut mengambil bahagian, iaitu Ramone Mikgail Kok dan Yong Jenn.
Kwan Tszee Yeung vs Ramone Mikgail di GACC2012...
Dalam kejohanan elit seperti ini, secara realistik, mereka hanya mengharapkan agar dapat menambah FIDE rating dan bagi Yong Jenn, sudah tentulah amat mengharapkan agar beliau mendapat FIDE rating pertamanya dari kejohanan ini. Pada akhir kejohanan, Ramone berjaya mengumpul 4.5 mata sementara Yong Jenn 3.5 mata. 

Perhatikan permainan berikut  pada pusingan kelima, antara Ramone Mikgail Kok (1828) vs Legaspi Edmundo (2124), yang sempat dianalisis oleh Ramone bersama saya beberapa hari yang lalu: 

Saturday, September 22, 2012

"Made" his move vs "complete" his move?

Sebagai tambahan dari artikel sebelum ini, terdapat juga beberapa perubahan besar yang berlaku sebagaimana yang telah dikongsi oleh IA Geurt Gijssen dalam kolum beliau di www.chesscafe.com. Namun, FIDE Laws of Chess yang terkini masih belum boleh didapati dari laman web rasmi FIDE.

Antara perubahan lain ialah :

1) Artikel 6 (Berkaitan Penggunaan Jam Catur)
Jam catur dan pieces khas... untuk board 1 sahaja : Nik Farouqi vs Azizul, Kelantan Closed 2012, UiTM Machang...

Thursday, September 20, 2012

Olympiad :FIDE Laws of Chess updated!

Dinner... bersama-sama delegasi negara Asia di Beijing 2010... Termasuk FIDE Secretary, IA Ignatius Leong yang merupakan antara orang penting dalam FIDE Laws of Chess...

Dalam kejohanan catur Olimpiad 2012 di Turki baru-baru ini, bukan sahaja diadakan pertandingan catur berpasukan, tetapi turut diadakan beberapa kursus seperti kursus Arbiter, Organizer dan Trainer untuk sesiapa sahaja yang ingin mendapatkan Title daripada FIDE. Yang paling menarik, turut berlaku mesyuarat RTRC (Rules and Tournament Regulations Committee), iaitu jawatankuasa yang bertanggungjawab menambah baik dan mencadangkan sebarang perubahan untuk FIDE Laws of Chess dan dibentangkan dalam Presidential Board dan delegasi-delegasi dari seluruh dunia.

Dalam artikel terkini dari IA Geurt Gjissen <www.chesscafe.com>, beliau telah membincangkan beberapa perubahan yang berlaku dan akan dikuatkuasakan bermula pada 1 Julai 2013. Antaranya : 

1) Artikel 3.7.e. (Berkenaan pawn promotion)

Monday, September 17, 2012

Serangan Sayap... Kiri & Kanan!

Tahniah kepada pasukan negara yang baru sahaja pulang dari kejohanan catur Olympiad di Turkey, kejohanan berpasukan antara negara yang berlangsung setiap 2 tahun sekali. Pada tahun ini, pasukan Armenia menjadi johan bagi acara berpasukan lelaki diikuti oleh Rusia dan Ukraine. Sementara pasukan negara yang diletakkan di ranking 86 melompat ke kedudukan 64 dari 150 pasukan. Bagi berpasukan wanita, johan menjadi milik Rusia, diikuti China dan Ukraine. Pasukan negara mendapat tempat 61 dari 127 pasukan.

Keputusan yang lebih manis ialah apabila beberapa pemain negara mendapat title dan norm dari kejohanan ini iaitu FM Lim Zhuo-Ren (IM norm), WFM Camilia Johari dan WCM Tan Li Ting, kesemuanya pemain yang pernah mewakili MSSKL! Bahkan terdapat beberapa pemain sekolah yang sudahpun mewakili negara pada kejohanan elit dunia ini iaitu Nur Nabila Azman Hisham, Nur Najiha Azman Hisham, Yeoh Li Tian kesemuanya dari MSS Selangor, dan Camilia dan Tan Li Ting dari MSSKL. 

(Note : Tidak dilupakan juga WNM Fong Mi Yen yang turut pernah mewakili MSS Perak!)
Bersama pasukan MSSKL termasuk Lim Zhuo-Ren, Tan Li Ting dan Camilia Johari di Bangi, 2009
Berikut ialah permainan pusingan pertama yang sudahpun menjadi sejarah bagaimana IM Mok menewaskan GM terhandal dari Belanda, GM Loek Van Wely baru-baru ini.